Herken je dit?
Je bent continu aan het worstelen met jezelf. Je ervaart een innerlijke strijd, waarbij het lijkt alsof er twee delen van jezelf zijn. Een deel dat het goede met je voorheeft en een deel dat telkens weer slechte beslissingen maakt. Je wordt geleefd door spontane gedachten, emoties en impulsen.
Doordat je geen grip hebt op dit slechtere deel van jezelf, maak je keuzes waar je niet achter staat en waar je achteraf spijt van hebt. Je hebt gewoontes, patronen en overtuigingen die je in de weg zitten, belemmeren en schade aanrichten aan jezelf en jouw omgeving. Kortom, je wilt wat veranderen.
Herken je jezelf hierin? Dan heb je allang kennis gemaakt met jouw mammoet.
De Mammoet: Ons Oerbrein
Bij veel van onze problemen zijn we geneigd onszelf de schuld te geven. We werken niet hard genoeg, zijn lui, hebben geen motivatie of tonen te weinig discipline. Wat als ik je vertel dat al deze kenmerken signalen zijn dat je een volledig normaal, goed functionerend mens bent?
Je hebt een brein dat thuishoort in een wereld die allang niet meer bestaat. Jouw brein past het beste in de wereld van tienduizenden jaren geleden, toen de mens nog leefde als jager-verzamelaar op de Afrikaanse savanne. Kijk eens om je heen: In welk opzicht lijken die werelden nog op elkaar?
Het zou raar zijn als je perfect zou functioneren in deze wereld. Dat zou je een uitzondering maken. Het kost vrijwel iedereen moeite om zichzelf met een oerbrein staande te houden in deze wereld. Jouw brein is een gereedschap en dat gereedschap hoort niet thuis in de moderne wereld.
De reden waarom persoonlijk leiderschap zo’n uitdaging is, is omdat we met een stenentijdperkbrein moeten overleven in de eenentwintigste eeuw.
Max Wildschut in zijn boek “Stop, Denk, Doe”
Kortom, je leeft met een oerbrein in de moderne wereld. Vaak is dat helemaal geen probleem – het brein van de mens is flexibel. Maar als je echt goed wilt werken met jouw brein in het nu, dan is het belangrijk dat je snapt hoe het werkt.
Mijn Mammoet
Oké, dus je hebt een oerbrein… wat nu? Leren hoe je ermee om kan gaan, natuurlijk! Jouw oerbrein zit je misschien in de weg, maar er zijn genoeg strategieën die je kan inzetten om hierop te reageren. Dat dat niet makkelijk is, dat mag duidelijk zijn. Niet iedereen heeft de tijd om een studie psychologie te volgen of het brein bestuderen. Gelukkig kunnen we je hierbij helpen.
Bij Mijn Mammoet ® hebben we één doel: zorgen dat jij en jouw oerbrein weer goed met elkaar samenwerken. Daarbij is toegankelijkheid voor ons het allerbelangrijkste. Zelfs als niet-psycholoog moet het voor jou haalbaar zijn om te leren hoe jouw brein werkt. Hoe beter je snapt wat er onder die schedel van jou gebeurt, hoe beter je weet hoe je weer grip krijgt op jezelf.
Het werkt niet als je de wetenschap overslaat en direct doorgaat naar een advies. Om te zorgen dat een strategie blijft hangen, moet je weten hoe het werkt.
Kelly McGonigal in haar boek “Wilskracht”
Dat sterke, koppige, dwingende en prehistorische deel van jezelf vergelijken we met een mammoet. Een dier dat net als jouw brein niet zo goed meer past in de moderne wereld van de 21e eeuw. Boven op de mammoet zit de berijder, die probeert om de mammoet de juiste kant op te nemen. Zowel jouw mammoet als jouw berijder hebben hun kwaliteiten en ook hun valkuilen.
Overleef met jouw Oerbrein
Voor iedereen die moeite heeft met verleidingen, last heeft van uitstelgedrag, worstelt met slechte gewoontes of weleens te snel en impulsief reageert.
Kortom, voor iedereen.
Van Stuurloos naar Grip
Ik weet hoe het voelt om overgeleverd te zijn aan de mammoet. Hoe vaak heb ik wel niet gemerkt dat ik door mijn huis liep en op alles reageerde wat ik om mij heen zag. De was moet nog gedaan worden, oh nee, stofzuigen, oh ja, ik moet nog iets voorbereiden voor werk, snel tussendoor een serie aanzetten, en ga zo maar door. Stuurloos voel ik me op zo’n moment.
Het is zó frustrerend om te weten dat ik veel beter kan dat. Om me een toeschouwer te voelen die zichzelf stomme beslissingen ziet nemen.
Ik weet ook hoe het is om dat te veranderen. Hoe ik langzaam grip begon te krijgen op mijn impulsen en verlangens. Beter weten wat ik belangrijk vindt, minder sterke emoties ervaren, los kunnen komen van hardnekkige patronen. Omdat ik zelf die verandering heb meegemaakt, weet ik dat jij dat ook kan.
Leren over jouw mammoet levert je het volgende op:
– Je ervaart meer zelfcontrole en versterkt jouw discipline
– Je vertoont minder uitstelgedrag en komt gemakkelijker in beweging
– Je bent veel minder aan het vechten tegen jezelf of met jouw mammoet
– Je kan slechte gewoontes veranderen in goede gewoontes
– Je kan gericht en met plezier werken aan lange termijn doelen
– Je gaat begrijpen waarom de ene strategie goed werkt en de ander niet
Dit alles zodat jij weer in harmonie komt met jouw oerbrein: jouw mammoet.
Probeer het uit!
In de academie van Mijn Mammoet vind je allerlei cursussen die je leren om jouw gewoontes te verbeteren. Aan de hand van theorie, vragen, oefeningen, quizzen en illustraties word jij steeds beter in het veranderen van jouw gedrag.
Volg een gratis proefles binnen onze online leeromgeving om kennis te maken met de e-learning van Mijn Mammoet ®.




Romina
Mooie online cursus, duidelijke zelftoets, fijn dat er zoveel verschillende oefeningen zijn. De cursussen hebben mij echt aan het denken gezet over mijn eigen Mammoet en Berijder en zaken die ik aan zou willen pakken in mijn leven.


Wouter
De cursus was helder, duidelijk en in begrijpbare taal geschreven. Bij de online zelftest werden de verschillen tussen interne reacties, de Mammoet en de Berijder mij duidelijk.


Debbie
Interessant om te leren hoe het werkt met je brein en veranderingen. En hoe je eigenlijk écht zelf moet werken aan jezelf om ervoor te zorgen dat je wordt wie je wil zijn. Heel fijn om die inzichten te hebben en aan de slag te gaan!
Jouw docent: Rutger
Mijn naam is Rutger Balm en ik vind dat iedereen basiskennis hoort te hebben over het eigen brein. We worstelen allemaal met onze gedachten, gevoelens en impulsen. We weten natuurlijk wel dat ons brein hierin een grote rol speelt. Maar kan jij mij uitleggen hoe het brein werkt? Wat een gevoel eigenlijk is of hoe een impuls ontstaat? Terwijl het brein één van de belangrijkste organen is, is onze kennis over het brein klein, véél te klein.
Ik zou graag zien dat meer mensen begrijpen wat er zich afspeelt tussen hun oren. Dit helpt ze om beter voor zichzelf te zorgen en de juiste technieken te gebruiken als ze zichzelf nieuw gedrag willen aanleren of los willen komen van starre overtuigingen. Kennis over je brein maakt je flexibel en geeft je veel extra mogelijkheden. Een instrument bespelen is ook gemakkelijker als je les hebt gehad, waarom leren we dan niet hoe we gewoontes creëren?
Met de methode Mijn Mammoet hoop ik de lessen over het brein laagdrempelig te houden, zodat het veranderen van jezelf en jouw gedrag leuker en toegankelijker wordt.

